romi-70, dostałem dostałem :-) z rana sprawdzę i dam ci znać :-) bo sprawdziłem w jednym magazynku i echo :-( ale jeszcze sprawdzę rano w jednym miejscu gdzie mam same reflektory
Świece dogrzewające płyn chłodniczy
Zwiń
X
-
Świece dogrzewające płyn chłodniczy
Powróciła zima a przy tym problem długiego grzania diesla. Ostatnio grzebiąc coś w silniku urwał się jeden kabelek od tych trzech świeczek, będę musiał go zalutować, nie wiem czy sprawność tych świec można sprawdzić w ten sam sposób co świec żarowych w głowicy. Kiedy w ogóle te świece się załączają, myślałem żeby zrobić im oddzielne zasilanie, z możliwością kontroli ich pracy, ma ktoś może taki myk zrobiony? Dojeżdżam 10 km do pracy, silnik grzeje się po przejechaniu 7 km. bez włączonego ogrzewania, chłodnica zatkana.
-
-
Te 3 świeczki, to zwykłe świece żarowe sterowane z kompa (ECU) przez przekaźnik
Komp sam ustala kiedy dogrzewać - czy zimno, jakie obciążenie układu elektrycznego i inne tego typu. Tu już chyba fabryki nie poprawisz :diabelski_usmiech
Sprawdź jedynie, czy pojawia się napięcie na zimnym odpalonym i czy same świeczki są sprawne :wink:O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm
Komentarz
-
-
4tech, a ja mam troche inne pytanie odnosnie tych swiec dogrzewajacych: jak to nimi jest ? znajomy ma leona z '05 z silnikiem asv i nie ma tych swiec dogrzewajacych a ja mam szkodnika z '03 z tym samym motorem i mam te swiece, od czego to zalezy, ze w jednym modelu sa a w innym nie ma ??pekool
Komentarz
-
-
Nie mam zielonego pojęcia czemu to tak jest
Może od wersji wyposażenia, a może rocznikowo, a może na który rynek ... Nie wiem :wink:
Jedynie zauważyłem, że w Skodach w większości są, ale nie we wszystkich :szeroki_usmiechO2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
-
Kraj ma ogromne znaczenie, a jedyne "dogrzewanie" jakie występowało w O1 to to o czym temat, ewentualne Webasto i ostatnia możliwość grzałki elektr. na 220V, ale to tylko w krajach skandynawskich :szeroki_usmiech
Nagrzewnice el. występowały dopiero w O2. 8)O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
-
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25 Na fotce silnika z prawej strony. Zaznaczone czerwoną kreską.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 4techKomp sam ustala kiedy dogrzewać - czy zimno, jakie obciążenie układu elektrycznego i inne tego typu. Tu już chyba fabryki nie poprawisz
U mnie też nie było tego dogrzewacza, więc sobie dorobiłem samodzielnie. Jak ktoś jest zainteresowany mogę podesłać manual w PDF który przy okazji zrobiłem. Powiedzcie tylko gdzie wrzucić.
Komentarz
-
-
przebor, daj go do działu O1 - dopsażanie (retrofitting) a tutaj linkę podklejO2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
Komentarz